Hem

112:e Högtidsdagen 2023

Professorn och historikern Dick Harrison kommer att hålla ett föredrag om:

"Okända utforskare av Asien på 1400 och 1500-talen."

Hans huvudsakliga arbetsplatsplats är Lunds Universitet Hans huvudområden är medeltiden och modern historia. Harrison har under årens lopp erhållit ett antal priser såväl som utmärkelser. Han är krönikör i Svenska Dagbladet och Populär Historia. Han har skrivit ett 70-tal böcker. Två gånger har han deltagit i ”På spåret” med Ellinor Persson, de vann båda gångerna.

Harrison har även skrivit ett par deckare.

 

Decembermöte 2022

 

 

"Hjulen ger Frihet"

 

Journalisten Christer Gerlach föredragshållare vid decembermötet. Christer är född 1944 i Karlstad och är känd från bland annat tiden som Expressenjournalist och som TV- personlighet i olika program. Men mest känd är han nog för att ha åkte ensam i bil jorden runt vid tre olika tillfällen! Han är onekligen världsmästare på ensamresor i bil. Biltillverkaren Kia har till och med lanserat en särskild modell som heter Global Circuit till Christers ära.

År 1979 uppmärksammades Christer efter att tillsammans med två tyska kolleger ha spårat upp fyra reportrar, två svenska och två tyska, som mördades under kriget i Uganda.

Christer har skrivit tre böcker om sina resor, Ensam jorden runt med bil, Stuvat piggsvin och lunch med en hyena – från Kap till Kap och Cross County, A solo drive from Alaska to the end of the world.

Christer Gerlach har gjort resor som de flesta bara drömmer om. Det är om dessa han kommer att berätta på vårt decembermöte.

Novembermöte 2022

"Situationen i Ukraina ur ett folkrättsligt perspektiv"

 Vår travlarbroder ambassadören Hans Corell, som var Rättschef i FN mellan 1994 och 2004 samt en av Sveriges och världens mest meriterade jurister när det gäller internationell rätt, kommer bl. a. att tala om ett förslag till en FN-resolution som syftar till att ställa Vladimir Putin inför rätta i en krigstribunal. Ett högintressant ämne.

Oktobermöte 2022

"Plattskatt över hela Asien, Björn Tarras-Wahlbergs hiskliga resor"

Björn lanserade platt inkomstskatt i ett stort antal länder genom Pacific Taxpayers Union år 2005 i Beijing, Kina, med 20 föreningar i 13 länder. Målsättningen är lägre skatter, minskat offentligt slöseri, budgetdisciplin, lagenliga och ansvarstagande regeringar samt ökad rättssäkerhet för skattebetalare över hela världen