Hem

Novembermöte 2023

"POLAREXPEDITIONERNAS FARKOSTER"

Författaren och polyhistorn Karl-Gunnar Norén berättar om de fartyg (och en luftballong) som under slutet av 1800- och början 1900-talet tog polarexpeditionerna till, över och (i bästa fall) från polartrakterna.

Travellers Club har, på initiativ av klubbens Bok och Kart Grupp, sponsrat KG´s just utkomna bok – POLAREXPEDITIONERNAS FARKOSTER, som veterligen är första bok i världen som sammanfattar ämnet.

Många av farkosterna är ryktbara, såsom Shackletons Endurance, Nansens Fram, Scotts Terra Nova och inte minst Andrés Örnen. En del av dessa finns fortfarande att beskåda, men andra skruvades ner av pack-isen medan besättningen blev kvar på isen med proviant och utrustning som förhoppningsvis skulle kunna ta dem till bebodda trakter igen. Vilket fartyg som syns på fotot ovan får vi veta den 7 november.

Oktobermöte 2023

"UKRAINA - EUROPAS FRAMTIDSLAND"

Jag vill tala om mitt andra och underbara hemland Ukraina där jag fann lycka och framgång, kom att tillhöra en fin, hederlig och kärleksfull ukrainsk familj.

Hur Ryssland utför alla tänkbara grymheter, utan några som helst gränser, för att förinta detta land. Tyvärr är det inte bara ett verk av en hänsynslös diktator utan ett verk som har mycket stort stöd bland det ryska folket. "En ryss är en ryss även om han är stekt i smör".

Ukraina har och kommer att betala ett ohyggligt högt pris för att nå en ljus framtid. Vi alla i den fria världen måste hjälpa till.

Föredrag 2 oktober av    Björn Markstedt

Septembermöte 2023

"AB Trafikrestauranger 1939-2000 
en kavalkad av innovationer och utskällningar"

TR var dotterbolag till SJ och ofta utskällt och hånat av pressen och allmänheten. Vad många inte kände till var att man inom företaget arbetade hårt för att visa framfötterna för sin ägare. Säg ”TR” till någon idag och du får svaret ”plastmacka”. Men det finns mycket roligt och bitvis fascinerande att berätta om vad detta statliga restaurangbolag sysslade med bakom kulisserna under sina 61 år i tågresenärernas tjänst.
Föredragshållaren, Mårten Dunér, har arbetat drygt 30 år inom AB Trafikrestauranger på flera olika avdelningar. När TR såldes och delar av bolaget lades ned i början av 2000-talet, fortsatte han så småningom hos moderbolaget på SJ Catering. Han är inte bara en flitig skribent gällande mat på tåg utan man kan också möta honom ombord i Järnvägsmuseets 77-åriga fina restaurangvagn som hovmästare under olika typer av resor, nu senast i Vildmarkståget, en 8 dagar lång resa utmed Inlandsbanan som genomfördes i samarbete med Inlandsbanan AB.

 

 

 

Kräftskiva 2023

Årets kräftskiva kommer att avhållas som vanligt hos vår ordförande Jonas på Skansen akvariet tisdagen den 22 augusti från kl 19:00.