Hem

April och årsmöte 2022

 Olle Schylander

"Kopplingen Damaskus - Ukraina och brådstörtat uttåg från Afghanistan"

 

Jag heter Olle Schylander och är Allmänna Försvarsföreningens (AFF) kanslichef sedan snart fyra år.  AFF är en svensk ideell och opolitisk förening som syftar till att delta i säkerhets- och försvarspolitisk debatt för att främja Sveriges förmåga att möta militära och andra former av säkerhetshot.

Pensionerad överstelöjtnant sedan 2012. Sista tjänstgöring som avdelningschef på Försvarsmaktens logistikstab. Tjänstgjort som svensk kontingentschef i Afghanistan,
sex månader, 2003-2004.. År 2000-2001 chef för FNs militära observatörer med stationering i Damaskus. Uppgiften var att på Golanhöjderna bevaka att Israel och Syrien följde stilleståndsavtalet efter Oktoberkriget 1973.  Basade då för 50 officerare från 18 länder som var majorer och kaptener.

Vad jag främst vill framföra är hur det är att vara stationerad i Mellersta östern och då hur det är att bo och leva i Damaskus. Bl.a. de nära jobbkontakter som jag hade med en rysk överstelöjtnant. Vad som händer idag i Ukraina är en röd tråd i det som min ryske kollega brukade prata om. Ett annat område som jag gärna tar upp är varför det blev så brådstörtat uttåg i höstas av flera länders militära bidrag i Afghanistan.
 

Nya omikron restriktioner

”Kära Travlarbröder

Som ni såg i Travlarnytt hade vi en mycket intressant föredragshållare till vårt Högtidsmöte. Men det var då det.

Som situationen är idag och ett antal veckor framöver med Coronapandemin anser en enig styrelse att vi inte har någon möjlighet att genomföra ett Högtidsmöte den 10 februari.

Att bara kunna vara 50 stycken inklusive partners och gäster förefaller inte meningsfullt.

Det återstår att se vad som kommer att hända senare. Förra året hade vi ju ett digitalt årsmöte före sommaren och det är möjligt att vi måste ha det i år också. (Årsmötet ska enligt stadgarna genomföras i samband med aprilmötet)

Vi återkommer med närmare uppgifter så snart vi vet vad som kommer att gälla.

Med bästa Travlarhälsningar

Styrelsen genom Jonas Wahlström”

Decembermöte 2021

Nordkorea är världens mest slutna land. Diktaturen tar årligen endast emot ett fåtal turister och dessa får endast besöka huvudstaden Pyongyang. Eventuellt tillåts resenärerna att även besöka den demilitariserade zonen – den hårt bevakade gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

De är ytterst ovanligt att besökarna får lämna dessa platser för att utforska andra områden i det kuperade landet. Det har dock Anders Ericson gjort. I september 2013 fick han möjlighet att under två veckor besöka ett flertal nordkoreanska städer, bo hemma hos nordkoreanska familjer och få en liten inblick i hur den stalinistiska staten fungerar.

Den 7 december berättar Anders Ericson om sin rundresa i Nordkorea och visar bilder och en film tagna under en resa i världens mest slutna land.   

 

Novembermöte 2021

"Stockholms blodbad - festen som skapade Sverige"

Jag heter David Lindén och är historiker som tidigare arbetat som ledarskribent. Titeln på mitt föredrag är "Stockholms blodbad - festen som skapade Sverige" och jag ska visa varför de blodiga dagarna på Stortorget 1520 lade grunden för vår nationalmyt och jag ska också försöka att berätta om vad som verkligen hände. Tidigare har jag skildrat Gustav Vasas mentor Hemming Gadh i Hemming Gadh: Vasatidens gudfader (Atlantis) och Gustav II Adolfs lärare Johan Skytte i Johan Skytte: stormaktstidens lärare (Atlantis) samt Karin Månsdotter i Karin Månsdotter: drottningens revansch (Langenskiölds).