Hem

Novembermöte 2020

"Stockholms blodbad - festen som skapade Sverige"

Jag heter David Lindén och är historiker som tidigare arbetat som ledarskribent. Titeln på mitt föredrag är "Stockholms blodbad - festen som skapade Sverige" och jag ska visa varför de blodiga dagarna på Stortorget 1520 lade grunden för vår nationalmyt och jag ska också försöka att berätta om vad som verkligen hände. Tidigare har jag skildrat Gustav Vasas mentor Hemming Gadh i Hemming Gadh: Vasatidens gudfader (Atlantis) och Gustav II Adolfs lärare Johan Skytte i Johan Skytte: stormaktstidens lärare (Atlantis) samt Karin Månsdotter i Karin Månsdotter: drottningens revansch (Langenskiölds). 

Oktobermöte 2020

Föredrag av Maud Lindblad

6 oktober 2020

Gustaf var nog urtypen för travlare av tidig 1900-tals modell och också en av grundarna av Travellers Club.

Som 21-årig ung man deltog han i Chaco-Corrientes expeditionen till Argentina/Bolivia 1901-02 tillsammans med Erik von Rosen, tillika en av grundarna av Travellers, expeditionens ledare Erland Nordenskiöld och botanisten Robert Fries.

Gustaf satte 1910 Skandinaviskt distansrekord i ballong-flygning och levde med sina fem döttrar ett gentlemanna-liv på Rosenhill på Djurgården.

Gustafs dotter-dotter, Måd Lindblad, kommer att berätta mer om Gustaf och hans resor för oss.

Bussutflykt med damer 2020

Tisdagen den 15 september avser Travellers Club att göra en dagsutflykt till Rockelstad Slott, vid sjön Båvern mitt i Sörmland. Knappt 10 mil från Stockholm.

Bussfärden är beräknad till 1 tim och 20 min, i bussar som endast kommer att ha 30 passagerare. Bussarna tar normalt dubbelt så många. Vi börjar färden utanför Grand Hotell i

Stockholm. Bussarna är märkta ”INTERBUSS”, kl. 09:00.

Vid framkomst får vi en guidad visning av slottet, lunch intages i slottets restaurang. Det är en stor matsal, distansering blir inget problem. Efter lunch hålls ett föredrag om familjen Eric von Rosen, som bodde på Rockelstad Slott i många år. Han var en av grundarna till Travellers Club. Det är professor Christer Lindberg som talar och berättar.

Mera info finns på www.rockelstad.se

 

Årsmöte september 2020

Leif Hjärre deltog i klubbens jubileumsresa till Egypten 1991, arrangerade en resa för Travellers Club i Stockholm och i Malmö till

Egypten 2009, uppträdde på Operan i Kairo 2002, har skrivit fyra uppskattade böcker i ämnet och har personligen besökt sex av de sju orterna för den antika världens

sju underverk. Detta är tillsammans med hans ursprung från Österlen är bakgrunden till hans föreläsning den 1 september: Österlenskt och Österländskt.